Loading

Kurumsal kimlik; Bir markanın ya da firmanın kendini tanıtma biçimine verilen isimdir. Ayrıca tüm iletişim kanalları kullanılarak hazırlanan kurumsal kimlikte işletmelerin misyon, kimlik ve değeri doğrudan yansıtılır. Bu sayede hedef kitleye ulaşmak daha kolay hale gelir. Birçok bileşenden oluşan kurumsal kimlik tasarımları her zaman profesyonel firmalar tarafından hazırlanmalıdır. Ayrıca işletmelerin uzun vadede tanınabilirliğini sağlayan bu çalışmalar güvenirlik, rekabet avantajı, iç iletişim ve hedef kitleme mesaj gönderme bakımından son derece önemli bir yere sahiptir.

Kurumsal Kimlik Nedir ve Hangi Unsurları Kapsar?
Bir firmanın kendini tanıtma şekli, kurumsal kimlik anlamına gelir. Ayrıca markanın vizyon, misyon ve değerlerini yazılı, işitsel ve görsel unsurlarla ifade eden genel sistemin adıdır. İşletmelerdeki kimliğin asıl amacı, şirketin dış ve iç paydaşlar tarafından kolayca hatırlanmasını ve tanınmasını sağlamaktır. Bir firmanın tutarlılığını, profesyonelliğini ve güvenirliğini ifade eden kurumsal kimlik, şirket kültürü ve hedefleri hakkında dış dünyaya bilgiler verir.

Kurumsal kimliği oluşturan unsurlara bakacak olursak;

  • Görsel Kimlik: Kurumsal evraklar, renk paleti, amblem ve logo, tipografi, ambalaj tasarımı, dijital tasarım, araç giydirme ve kıyafet gibi faktörleri içerir.
  • Kurumsal Davranış: Kurumsal değerler başta olmak üzere misyon ve vizyon, sosyal sorumluluk, iletişim dilini içerir.
  • İşitsel Kimlik: Şirketlerin işitsel ve sesli yollarla tanıtıldığı marka sloganları, seslendirme tarzı ve melodileri kapsar.

Sıralanan bu unsurların tutarlı bir şekilde uygulanması kurumsal kimlik kılavuzunu oluşturur. Bu klıavuzda logonun nasıl kullanılacağı, yazı boyut ve tipleri, basılı ve dijital materyaller için kullanılacak şablonlar ile renklerin kodları hazırlanır.

Kurumsal Kimlik Kılavuzu Nedir ve Nasıl Hazırlanır?
Bir marka veya şirketin kurumsal kimliğini oluşturmak adına hazırlanan özel dokumana, kurumsal kimlik kılavuzu denir. İletişimsel, yazılı ve görsel standartların detaylandırıldığı ve marka kimliğinin sorunsuz yansıtıldığı bu kılavuz her zaman tutarlılık sağlar. Markalara profesyonel bir görünüm katarken zamandan tasarruf sağlamaya devam edilir. Ayrıca kurumsal kimliği korurken marka değerinin zarar görmesini engeller. Hazırlanma aşamasında önce araştırma ve analiz süreci söz konusudur. Yani hedef kitle, rakipler ve sektör analiz edilir. Daha sonra tasarım süreci ve ardından kılavuzun yazımı sıralanır.

Kılavuz yazılırken tüm yazılı ve görsel unsurlar detaylarıyla ele alınır. Teknik bilgiler de buna dahildir. Bir sonraki aşama olan onay ve yayınlamada ise kılavuzun yöneticiler tarafından onaylanması gerekmektedir. Çalışan ve dış ortaklarla paylaşılan kurumsal kimlik kılavuzu son aşamada gözden geçirilir ve güncellenerek hazır hale getirilir.

Kurumsal Kimlik Tasarımının İşletmeler için Önemi
İşletmelerin pazardaki algısını etkileyen kurumsal kimlik tasarımı ayrıca müşterilerle uzun vadede başarı sağlar. Maddeler halinde kurumsal kimlik tasarımının işletmeler için önemi şu şekildedir;

  • Markaların tanınırlığı artar. Çünkü görsel tutarlılık sayesinde akılda kalıcılık ve rakiplerden ayrışma gibi durumlar söz konusu olur.
  • Markanın güven ve profesyonellik algısı yaratmasını sağlar. Güçlü bir izlenimi beraberinde getiren kimlik tasarımı ayrıca müşterilerde marka sadakatini geliştirir.
  • Kurumsal kimlik tasarımı çalışanların kendilerini markanın önemli bir parçası olarak görmesini sağlarken kurum kültürünü geliştirir.
  • İletişim ve pazarlama çalışmalarını destekler. Bu sayede kolay iletişim sağlanırken daha etkili kampanyalar oluşturulmasını sağlar. Ek olarak yüz yüze, basılı ve dijital iletişimde aynı mesajın verilmesi garanti edilir.
  • Rekabet avantajını beraberinde getirir. Güçlü bir kurumsal kimlik markanın değerini artırırken doğrudan hedef kitleye hitap edilir. Ayrıca rakipler arasından sıyrılmanıza yardımcı olur.
  • Uzun vadede işletme başarısını destekler. Tutarlı bir marka kimliği uzun vadede istikrar sağlar. Ayrıca işletme büyüdükçe markanın değeri korunur.
  • Gelecek dönemlerdeki değişim ve büyümeye uyum sağlamak adına kurumsal marka kimlik her zaman önemlidir.
  • Güçlü bir algı yaratan kurumsal kimlik, markanın vizyon ve misyon değerlerini kolayca aktarır. Bu sayede hedef kitlenin dikkatini çekebilir.
  • Kurumsal kimlik tasarımı markanın piyasa değerini artırır. Bu da finansal değerin artması anlamına gelir.

Kurumsal Kimlik ile Marka İmajı Arasındaki Bağlantı
Bir markanın dış dünyadan nasıl algılandığını ve nasıl göründüğü belirleyen kurumsal kimlik ve marka imajı doğrudan birbiriyle ilişkilidir. Kurumsal kimlik, markaların davranışsal, yazılı ve görsel faktörlerle dış dünyaya kendini ifade etme yöntemidir. Marka imajı ise hedef kitlenin algıladığı ve marka hakkında oluşan düşünce ve duygulardır.

Kurumsal kimlik marka imajını doğrudan şekillendirir. Çünkü kaliteli bir kurumsal kimlik çalışması, markanın istikrarlı ve güvenilir olduğunu gösterir. Ayrıca yazılı ve görsel iletişim kanallarında tutarlılıkla hazırlanan bir kimlik, hedef kitleye güven verir. Yine markanın duygusal boyutunu etkileyen kurumsal kimlik yanlış yönetildiğinde güvensizlik ve algı yanlışlarına neden olur. Çünkü hatalı unsurlar markanın amaçladığı kitleyi etkilemezse doğrudan imajı etkiler. Aynı şekilde kurumsal kimliğin devamlı güncellenmemesi halinde marka imajı eskimiş olarak algılanabilir.

Kurumsal Kimlik Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kurumsal kimlik oluştururken dikkat edilmesi gerekenler;

  • Marka stratejisi kapsamında misyon, vizyon ve değerler net olarak tanımlanmalıdır.
  • Hedef kitle analizi yapılarak markanın hangi kitleye hitap edeceği belirlenmelidir.
  • Markanın pazardaki yeri konumlandırılmalıdır.
  • Görsel unsurlara dikkat edilmelidir. Akılda kalıcı ve benzersiz bir logo hazırlanmalıdır. Ayrıca etkili ve basit tasarımların akılda daha kalıcı olduğu bilinmelidir.
  • Dil ve iletişim tarzına dikkat edilmelidir. Markanın samimi ya da resmi olması önemlidir. Ayrıca kısa ve çarpıcı bir slogan hazırlanmalıdır.
  • Dijital ve basılı materyaller etkili bir şekilde kullanılmalıdır.
  • Marka yönergeleri ile beraber kurumsal kimlik kılavuz oluşturulmalıdır.

Kurumsal Kimlik Kılavuzu Hangi Bölümleri İçermelidir?
Kurumsal kimlik kılavuzu bir markanın yazılı ve görsel faktörlerini düzenleyen önemli bir belgedir. Bu belgede olması gereken bölümler başta giriş ve genel tanıtım olmak üzere;

  • Logo kullanım rehberi
  • Renk paleti
  • Tipografi yani yazı karakterleri
  • Grafik ve görsel unsurlar
  • İletişim materyalleri
  • Kurumsal dil ve iletişim rehberi
  • Ambalaj tasarımı
  • Ofis ve çevresel uygulamalar
  • Kullanım hakkı ve yasaklar
  • SSS (Sıkça Sorulan Sorular) şeklinde sıralanır.

Başarılı Bir Kurumsal Kimlik Örneği Nasıl Olmalıdır?
Başarılı bir kurumsal kimlik her şeyden önce vizyonunu, markanın değerini ve müşterileriyle olan ilişkisini doğrudan yansıtmalıdır. Tüm iletişim kanallarında akılda kalıcı ve tutarlı olmasını sağlayan bu özellikle birlikte aşağıdaki unsurların eksiksiz olması gerekir;

  • Marka stratejisiyle uyum içinde olmalıdır.
  • Akılda kalıcı ve benzersiz bir logo kullanılmalıdır.
  • Tutarlı renk paleti hazırlanmalıdır.
  • Doğru tipografi kullanılmalıdır.
  • Güçlü bir slogan hazırlanmalıdır.
  • Görsel dil ve grafik unsurları dikkat çekmelidir.
  • Kurumsal iletişim stili uygun olmalıdır.
  • Sosyal medya ve dijital kimlik güçlü olmalıdır.

Kurumsal Kimlik ve Logo Tasarımı İlişkisi
Markaların akılda kalıcı olmasını sağlayan kurumsal kimlik ve logo tasarımı birbiriyle uyumlu olmalıdır. İletişim ve görsel dil stratejisinin bir bütün olarak ele alınması gerekirken logo kurumsal kimliğin yüzü olarak tanımlanabilir. Ayrıca kurumsal kimlik logonun arkasındaki marka hikayesinin detaylandırılmasını sağlar. Bu sayede müşterilerle doğrudan bağ kurulmasını destekler. Kaliteli ve başarılı bir marka yaratmak adına kurumsal kimlik ve logonun tutarlı ve hedef kitleye uygun bir şekilde entegre edilmesi şarttır. 

Küçük İşletmeler için Kurumsal Kimlik Neden Gerekli?
Güvenilir ve profesyonel bir imaj oluşturan kurumsal kimlik aynı zamanda rekabette öne çıkmayı sağlar. Çünkü binlerce küçük işletme dijital dünyada sürekli rekabet halindedir. Öte yandan müşteri bağlılığını artıran kurumsal kimlik daha etkili bir şekilde pazarlama yapmayı garanti eder. Bu aşamada müşteri sadakat ve güvenini artırırken işletmenin büyümesini destekler. Çalışan ve iş ortaklarını motive eden kurumsal kimlik düşük bütçelerle büyük bir etki yaratır.

Profesyonel Kurumsal Kimlik Tasarımı Nereden Alınır?
Markanın doğru bir şekilde temsil edilmesini sağlayan profesyonel bir kurumsal kimlik tasarımı ayrıca hedef kitleyi doğrudan etkiler. Bu hizmeti freelance tasarımcılardan, reklam ajanslarından ya da grafik tasarım stüdyolarından alabilirsiniz. Ancak hizmet almadan önce firmanın geçmişi ve başarılı kimlik tasarımlarını kontrol etmenizde yarar var. Öncelikle portföy inceleme yapabilir, bütçe ve fiyatlandırmaya dikkat ederek ajanslarla iletişim kurabilirsiniz. Bir diğer aşama olan projenin teslim tarihine dikkat etmeli ve tasarım yapılırken kaç adet revizyon hakkının olduğunu öğrenmelisiniz. İhtiyaçlarınızı belirlemek adına tasarımcı ya da kurumlarla görüşebilir ve bütçenize uygun seçimler yapabilirsiniz. İşletmelerin pazardaki başarısını doğrudan etkileyen kurumsal kimlik tasarımı haliyle bu alanda referansı olan ve her zaman mutlu müşteri deneyimi yaşatan firmalardan alınmalıdır.
 

paylaş
5,0 Puan
1 kişi puan verdi

Bu yazıya daha önce hiç puan verilmedi. İlk Puanı siz verin!

26.11.2024IWT Dijital Medya Ajansı

Yorum Yapın

Ad Soyad *
Firma Adı
Yorumunuz *
Güvenlik Kodu *
Güvenlik Kodu
HIZLI TEKLİF AL
Güvenlik Kodu